Grunden til vi ikke "bare" fikser "Bad gateway-problemet"

Rasmus Rønn Nielsen, The Dudes 21. marts 2012, 10:49

Det er snart et halvt år siden den første bruger rapportede "Bad gateway-fejlen". Den har været rod til en masse frustration og irritation. Både for jer managers og for os udviklere.

Med det informations-niveau der har været fra vores side, er der ikke noget at sige til, at mange spørger sig selv: Hvorfor retter de ikke "bare" fejlen og kommer videre?

Det er desværre ikke så simpelt.

Inspireret af en idé fra Valde også kendt som Manchester United, Virtual Managers kære forum-administrator, kunne jeg godt tænke mig at fortælle dig lidt om problemet.

Nedenstående skal ikke opfattes som en undskyldning. Det er vores ansvar, at sitet kører perfekt uanset hvad - og det ansvar tager vi meget seriøst. Men når vi ser på den kritik vi modtager er det klart, at de fleste misforstår problemets natur - og det vil jeg her forsøge at rette op på.

I software-branchen har man et begreb man kalder software-råd (frit oversat fra engelsk). Det går kort sagt ud på, at software rent kvalitetsmæssigt har tendens til at blive dårligere og dårligere over tid i takt med at man ændrer og tilføjer nye features. Rådden software er typisk ustabilt, langsomt og/eller svært at arbejde med.

Det er klart, at det aldrig er ens intension at efterlade et stykke kode ringere end man modtog det, men i praksis kan det være meget vanskeligt at undgå.

Virtual Manager bliver, ligesom alt andet "levende" software, ramt af dette fænomen. Jo ældre og større et projekt er, des mere opmærksom skal man være på software-råd - og des flere resourcer skal man som regel afsætte til at udbedre det. Det er bl. a. derfor udviklingen af Virtual Manager går langsommere i dag end for 5 år siden.

Den bedste måde at bekæmpe software-råd er ved løbende at "gøre rent" i kodebasen. Man omskriver simpelthen et stykke kode uden at ændre på selve funktionaliteten. Det lyder måske som spild af tid - men det er nødvendigt for undgå råd.

Når du oplever en "Bad gateway-fejl" er der ikke tale om specifik fejl. Det er derimod et udtryk for at hele Virtual Manager-platformen har problemer. Flere af de rådne områder af sitet bliver belastet på samme tid - og til sammen kan det i sjældne tilfælde få serveren til at give op og derved aflevere en "Bad gateway" til brugeren.

Af den grund kan vi ikke "bare lige" rette fejlen. Det er en løbende proces som vi dagligt arbejder på - en bid af gangen. Det er svær opgave som tager tid og vi gør fremskridt hver dag. Vi håber du vil bære over med os.

Til gengæld lover jeg dig, at vi gør alt hvad vi kan for at give dig det mest stabile site overhovedet muligt.