Nye egenskaber

Rasmus Rønn Nielsen, The Dudes 22. oktober 2012, 11:54

I forbindelse med kampsimulatoren har vi brainstormet på hvordan vi kunne forbedre spillets nuværende måde at håndtere egenskaber på. I dag vil jeg fortælle lidt om vores fremskridt.

Vi har længe været rigtig trætte af de nuværende egenskaber: De er unødvendigt komplekse. Hvad betyder det for eksempel i en kamp, at Spiller X har en "kampånd" på 98? Ja, det har selv vi udviklere nogle gange svært ved at svare på. I praksis har der derfor altid været en vis "mystik" omkring egenskaberne.

Dette nylige forum-emne viser tydeligt hvor forvirrende egenskaberne kan være når man først man begynder at pille systemet fra hinanden.

Så hvordan ser et godt egenskabs-system så ud? Vores målsætninger for de nye egenskaber er følgende:

  • Det skal være nemt at overskue
  • Det skal være simpelt og intuitivt
  • Forholdet mellem spillernes egenskaber og deres præstationer i kampene skal være ligetil
  • Ændringen skal kunne gennemføres uden at påvirke spillernes relative styrker (dvs. ingen spillere bliver dårligere/bedre som følge af konverteringen).

Vi har hentet inspiration fra andre spil (bl.a. FIFA), og er kommet op med følgende udkast.

  • Vi sænker antallet af egenskaber til 10: Afslutning, dribling, tackling, hastighed, accelleration, aflevering, udholdenhed, lederevner, hovedstød, straffespark.
  • Vi introducerer en ny egenskabs-skala: 0-100. Dog vil de fleste spillere blive født med egenskaber omkring ca. 30-45.
  • Vi introducerer "Samlet vurdering": Et vægtet gennemsnit af egenskaberne som tager spillernes positioner med i betragtning. Fx vil afslutning "veje mere" for angribere end det vil for forsvarsspillere.

Fordelene ved dette system er åbenlyse for os. Dels fjerner vi al "mystik" ved kun at bruge egenskaber der er nemme at forstå. Hvad tror du fx "hovedstød" betyder i en kamp? Og dels gør vi det nemmere at vurdere styrkeforholdet mellem spillerne med den nye skala. En spiller der har 100 i hastighed kan sjovt nok løbe dobbelt så hurtigt som en der har 50. Den nye "Samlet vurdering" (vil erstatte den nuværende "egenskabssum") gør det lynhurtigt at få et overblik over hvor god en spiller er.

Vi ønsker ikke at påvirke trænings-system. Derfor er det klart, at de daglige træningerne skal reguleres efter samme formel som egenskaberne. På den måde sikrer vi, at der er ingen der rammer "loftet" på 100. Man kan sige at 100 vil blive det nye ~400: Et niveau som er ekstremt svært at komme op på i én egenskab.

Som sagt er dette blot et udkast. Vi mangler fx fortsat at arbejde med målmands-egenskaber.

Vi regner først med at implementere systemet engang i det nye år. Grunden til vi allerede kigger på det nu er, at det er vigtigt at den nye kampsimulator skal kunne håndtere de nye egenskaber når de er klar.