Ved du hvad burst-energi er?

Bubbles, FC Sunnyvale Udvikler 15. august 2017, 11:13

Har du nogensinde undret dig over hvorfor spillernes energi-bjælke i kampviseren sommetider er 3-farvet?

Det er faktisk en af kampsimuleringens dårligst dokumenterede funktioner. Hvad det betyder, vender jeg tilbage til.

Det er efterhånden mange år siden at vi implementerede en ny kampsimulator. Det var en enorm teknisk udfordring.

Men, da vi endelig udgav den, var vi sandt at sige udmattede og trængte til afveksling. Derfor fik vi aldrig givet simulatoren den nødvendige opfølgning og finpudsning, som det ofte kræves for at et system som måske nok er en kæmpe teknisk bedrift, også bliver rart at bruge, nemt at forstå, og ikke mindst underholdende.

Der var en hel del ting på vores plan over ting, som skulle forbedres, tilføjes eller laves færdige i både kampviser, kampsimulator og taktik-editor efter udgivelsen, som vi aldrig fik gjort noget ved.

For eksempel, så kan simulatoren faktisk håndtere skruede bolde, men vi fik aldrig implementeret den logik, der skal til for at spillerne kan beslutte hvornår det er en fordel at skrue den. Så spillerne har evnen til at skrue bolden, men gør det aldrig.

En meget stor del af udviklingstiden gik med at gøre simulatoren så fleksibel og udvidbar at vi i fremtiden ville kunne tilføje al den spilleradfærd som vi nogensinde kunne ønske. For nogle år siden gjorde vi faktisk brug af denne fleksibilitet, da vi tilføjede streakere i de kampe, der spilles 1. april. Streakerne tog kun en dags tid at implementere, fordi simulatoren indeholder et stort bibliotek af forskellig adfærd, logik og bevægelsesmønstre, som vi kan sætte sammen som Lego-klodser og danne nye spændende hændelser.

Vi fik heller ikke dokumenteret simulatorens virkemåde og detaljer, og det har givet grobund for forvirring, misforståelser, myter og endda konspirationsteorier.

Dette blogindlæg er det første i en serie, som skal forsøge at rette op på dette, mane myterne i jorden, og forhåbentlig give alle et bedre indtryk af hvor dyb og kompleks simulationen er, hvilke konkrete svagheder der er i dag, og hvilke muligheder vi har for forbedringer i fremtiden.

Burst-energi

Lad os tage et kig på burst-energi. Det er en funktion, der har været i den nye simulator helt fra begyndelsen, men der er ikke mange, der overhovedet aner at den eksisterer.

Spilleren har 2 forskellige typer energi: burst-energi og "normal" energi.

Det er burst-energien, der indgår som en faktor, når vi udregner spillernes fysiske formåen og evne til at udføre handlinger under kampen. Den falder hurtigt ved visse kraftudfoldelser, og stiger igen når spilleren får pusten tilbage.

Den "normale" energi falder jævnt gennem hele kampen og fungerer som et loft for burst-energien. Burst-energien kan aldrig blive højere end energien.

De handlinger, som i dag vil få burst-energien til at falde, er:

  • Løb med bolden: Hvert sekund en spiller løber med bolden med modstanderne i hælene, mister han 4 procentpoint i burst-energi.
  • Tacklingsforsøg: Et tacklingsforsøg koster 20 procentpoint i burst-energi.
  • Dribling: Forsøget på at modstå en tackling koster 10 procentpoint i burst-energi.

Når spilleren ikke foretager sig nogen af disse handlinger, stiger hans burst-energi med 0,2 + udholdenhed / 260 procentpoint per iteration (en iteration er et kvart sekund i realtid)

Det vil sige, at hvis en spiller har 10 i udholdenhed, så stiger hans burst-energi med 0,95 procentpoint per sekund. Hvis hans udholdenhed er 50, stiger han med 1,57 procentpoint per sekund og 2,34 hvis han har 100 udholdenhed.

Grunden til, at vi dengang tilføjede burst-energi, var, at vi under udviklingen observerede situationer, hvor en enkelt spiller kunne løbe tværs over hele banen med bolden og ryste det ene tacklingsforsøg af sig efter det andet, hvis han var heldig; og nogle gange kunne ikke ene eneste modstander fange ham. Det så direkte fjollet ud.

Burst-energi gjorde sådan at et overtal af forsvarere havde en bedre chance for at stoppe en bedre spiller, da hvert tacklingsforsøg ville dræne hans burst-energi bid for bid. Det gjorde også afleveringer mere nødvendige, fordi der så kan være en fordel i at en friskere medspiller tager over.

Hvis man skal pege på nogle punkter hvor dette system kunne forbedres i fremtiden, så kunne det f.eks være at energi-bjælken gøres mindre og følger med over hovedet på de spillere, der er fokus på. Det kan nemlig være ret svært i dag at holde øje både med energibjælken og det, som spilleren foretager sig.

Man kunne også overveje at flere handlinger skulle bruge burst-energi, f.eks i de situationer, hvor spillerne spurter over en kort afstand.

Fremtidige indlæg

Jeg vil løbende skrive flere indlæg, der hver især går i detaljen med en del af simulationen. Nogle af de ting, jeg vil tage op er:

Afslutninger

  • Hvordan vælger spilleren hvilket punkt han vil sigte efter?
  • Hvordan udregnes præcisionen af skud som funktion af spillerens stats?

Spillernes fysik

  • Hvordan udregnes spillernes maksimale hastighed og acceleration?
  • Hvordan fungerer acceleration?

Tackling og dribling

  • Hvordan afgøres en duel mellem to spillere?

Keeperen

  • Hvordan afgøres det om en keeper lykkes med at redde en bold?
  • Hvad afgør hvor langt han kan række labben ud efter bolden?

Løb med bolden

  • Hvordan afgør spilleren hvordan han skal bevæge sig, når han både skal forsøge at undvige modstanderne og søge imod målet?
  • Hvordan afgør spilleren trusselsniveauet, og beslutter sig om det er på tide at aflevere bolden til en anden spiller?

Spillestil og mentalitet

  • Hvilke helt konkrete effekter har de forskellige spillestile og mentalitetsindstillinger?
  • Er der nogen spillestil som er alle de andre langt overlegen, og er der noget, der kan justeres?

Formation

  • Hvordan følger spillerne den formation, du har sat?
  • Hvordan bevæger, udvider og komprimerer formationen sig i forhold til spillestil, mentalitet og hvem, der har bolden.